Coronamedicijn Molnupiravir mag worden gebruikt in Marokko

marokko
1
5 jan '22
De gezondheidsautoriteiten hebben dinsdag toestemming verleend voor het coronamedicijn Molnupiravir.

De farmaceuten Merck en Ridgeback hebben de pil ontwikkeld. Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden.

"Het anti-covid-19-medicijn zal de komende dagen beschikbaar zijn in Marokko", meldt Dr. Said Moutawakil, lid van de coronacommissie van het zorgministerie.

Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang. Het middel moet voorkomen dat de klachten erger worden en mensen in een ziekenhuis belanden of overlijden.

"Het vaccin is een uitstekende oplossing om de verspreiding van het virus te beperken, maar het is op zichzelf niet voldoende om het virus het hoofd te bieden", zegt Moutawakil. Marokko is ook bezig met de aankoop van de coronapil van Pfizer en van coronapillen van farmaceuten in China en India.

Molnupiravir is een experimenteel antiviraal middel, oorspronkelijk bedoeld voor de behandeling van griep en hepatitis C, maar waarvan de effectiviteit is bewezen tegen verschillende coronavirussen, waaronder SARS-CoV-2 die verantwoordelijk is voor Covid-19.

De pil van Merck werd donderdag 23 december met spoed goedgekeurd door de Amerikaanse medicijnwaakhond (FDA), de dag na de goedkeuring van een soortgelijke pil van Pfizer.

Ook in Europa mogen de pillen van Merck en Pfizer worden gebruikt. Eind november besloot het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat Nederland en de andere Europese landen de anti-Covid-pil alvast mochten gebruiken, in afwachting van goedkeuring en toelating.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
medicijn
coronapil
molnupiravir
merck
pfizer
ridgeback
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?