Europese Commissie: handelsverdragen Marokko en EU komen bevolking Sahara ten goede

marokko
18
6 jan '22
De bevolking van de Sahara profiteert van de overeenkomsten die Marokko met de Europese Unie (EU) heeft gesloten.

Dat concludeert de Europese Commissie (EC) in haar rapport.

Een delegatie van de EC en de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) bracht van 20 tot 23 september een bezoek aan de Sahara om te informeren of de visserij- en landbouwovereenkomsten die tussen Marokko en de EU zijn gesloten, daadwerkelijk ten goede komen aan de lokale bevolking. Na ontmoetingen met politieke, economische en associatieve actoren in de regio, bracht de missie eind december haar rapport uit.

Het rapport, geraadpleegd door het Spaanse persbureau Europa Press, erkent dat de werkgelegenheidscijfers en de export naar de EU een trend van aanhoudende en gematigde groei laten zien. Die wordt voor een groot deel toegeschreven aan gunstige economische omstandigheden die door de Marokkaanse regering zijn opgezet in de Sahara.

Het document onderstreept dat de overeenkomst uit 2018 met de EU het mogelijk maakte om de visserij- en landbouwexport, de strategische groei, de werkgelegenheid en investeringen in de Westelijke Sahara te ondersteunen. De toename van de export, productie en werkgelegenheid zou zonder Marokko, "naar alle waarschijnlijkheid", niet hebben plaatsgevonden.

Brussel verwelkomt regionale ontwikkelingsprojecten van Marokko
De EC verwelkomde verder ook de integratie van de Sahara in de overeenkomsten met Marokko omdat deze "voordelen oplevert voor de Westelijke Sahara en haar bevolking in termen van export, economische activiteit en werkgelegenheid".

Tot groot ongenoegen van de het separatistische Polisario-Front erkende het rapport dat de ontwikkelings- en investeringsplannen van Marokko een "belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Westelijke Sahara", daar wordt met name verwezen naar projecten zoals de nieuwe haven van Dakhla, een windmolenpark en een waterontziltingsinstallatie, die een "impuls kunnen geven aan de ontwikkeling in het gebied".

Handelsovereenkomsten
Het Europees Hof van Justitie besloot eind september dat de EC opnieuw namens de EU moet gaan onderhandelen over de handelsafspraken met Marokko en dat daarin de bevolking van de Sahara betrokken moet worden. De zaak werd aangekaart door de Polisario.

De overeenkomsten betreffen gunstige tarieven voor landbouwproducten die Marokko in de EU mag invoeren, en een visserij-overeenkomst. De uitspraak was een overwinning voor Polisario. De separatisten hebben na de uitspraak laten weten een schadevergoeding van € 1 miljard te eisen van de EU.

Het vonnis van het EU-Hof had echter nog geen directe invloed op de exportactiviteiten van Marokko aangezien de overeenkomsten twee maanden van kracht bleven. In de tussentijd hadden de Europese autoriteiten een zaak voorbereid en deze werd in november voorgelegd aan het EU Hof.

Zowel Marokko als de EU zien liever dat de overeenkomsten gehandhaafd blijven. Met name Spanje is gebaat bij de visserij-overeenkomst. Spanje is, met 93 van de 128 Europese vaartuigen, zeer actief in de visgronden in de Zuid-Marokkaanse regio's.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
sahara
edeo
europese commissie
polisario
europese unie
spanje
overeenkomst
nasser bourita
handelsovereenkomst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?