Zorgminister: Omicronvariant coronavirus is nu dominant in Marokko

marokko
0
6 jan '22
De Omicronvariant van het coronavirus is dominant geworden in Marokko.

Dat betekent dat het bij meer dan de helft van alle vastgestelde besmettingen om die virusversie gaat.

Minister Khalid Ait Taleb (Volksgezondheid) onthulde donderdagavond dat de virusvariant verantwoordelijk is voor 70 procent van het aantal coronabesmettingen. De deltavariant is verdrongen naar de tweede plaats.

De Omicronvariant werd eind november voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika en Botswana. In diezelfde periode dook Omicron ook op in Europa. De variant verspreidt zich sneller dan de deltavariant. Volgens de eerste analyses lijken patiënten minder ernstig ziek te worden door de veranderingen aan het virus. Maar als het aantal Omicronbesmettingen stijgt, kan dat uiteindelijk toch betekenen dat meer mensen in een ziekenhuis belanden.

Volgens de zorgminister liggen er zo'n 150 mensen in kritieke toestand op de intensive care, 35 procent van die kritieke gevallen is volledig ongevaccineerd, de rest heeft niet tijdig de tweede of derde prik laten zetten.

Ait Taleb liet ook weten dat het coronamedicijn Molnopiravir "binnenkort" zal worden toegevoegd aan het coronabehandelprotocol. Marokko keurde het medicijn dinsdag goed en heeft inmiddels de eerste zending ontvangen. Het middel zal onder voorwaarden verkrijgbaar zijn bij apotheken.

Volgens de minister kan het medicijn coronapatiënten 50 procent beter beschermen als deze tijdig wordt toegediend. Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang. Het middel moet voorkomen dat de klachten erger worden en mensen in een ziekenhuis belanden of overlijden.

Molnupiravir is een experimenteel antiviraal middel, oorspronkelijk bedoeld voor de behandeling van griep en hepatitis C, maar waarvan de effectiviteit is bewezen tegen verschillende coronavirussen, waaronder SARS-CoV-2 die verantwoordelijk is voor Covid-19.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
omicron
virusmutatie
khalid ait taleb
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?