Mededingingsraad: vraag naar aardgas in Marokko zal binnen 20 jaar verdrievoudigen

marokko
8
10 jan '22
Het aardgasverbruik in Marokko zal naar verwachting de komende twee decennia meer dan verdrievoudigen,

Dat meldt de Mededingingsraad in een rapport over een wetsontwerp met betrekking tot de regulering van de gassector.

Aardgas wordt in Marokko vooral gebruikt voor de opwekking van elektriciteit, ontzilting van zeewater, fosfaatopwaardering, koeling en airconditioning. Het toenemende verbruik wordt vooral aangejaagd door de industrie en transportsector en als gevolg van de wereldwijde trend om minder afhankelijk te zijn van aardolie.

De Rijksdienst voor Elektriciteit en Drinkwater (ONEE) is, met een jaarlijks verbruik van 884,3 miljoen kubieke meter, de grootste aardgasverbruiker in Marokko, gevolgd door industriële bedrijven (98,7 miljoen m3). De verwachting is dat de aardgasbehoefte in het land zal stijgen tot 1,1 miljard m3 in 2025, tot 1,7 miljard m3 in 2030 en 3 miljard m3 in 2040.

Fosfaatgigant OCP, één van de meest prominente verbruikers, wil het gebruik van industriële brandstof afschalen en op termijn volledig overstappen op aardgas, waardoor de jaarlijkse vraag met 538 miljoen m3 zal toenemen.

Ook wordt verwacht dat de vraag naar aardgas in de transportsector zal verdubbelen, wat neerkomt op 10 procent van de totale vraag.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
aardgas
brandstof
energiemix
onee
mededingingsraad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?