Buitenlandse Marokkanen maakten vorig jaar 93,7 miljard DH over naar Marokko

marokko
18
11 jan '22
In 2021 heeft de Marokkaanse diaspora 93,7 miljard DH (€ 8,85 miljard) overgemaakt naar Marokko, een absoluut record.

Dat zei minister-afgevaardigde Mohcine Jazouli maandag in de Tweede Kamer als antwoord op mondelinge vragen.

Ondanks de coronacrisis vertoonde het aantal overboekingen van diaspora (MRE) ook in 2021 een hoge mate van stabiliteit. Het totaalbedrag is 47 procent hoger dan in coronajaar 2020, toen eveneens een recordhoogte (€ 6,2 miljard) werd geregistreerd.

Ongeveer 10 procent van deze overdrachten werd geïnvesteerd in Marokko, zei Jazouli. 8 miljard DH is geïnvesteerd in de onroerendgoedsector en twee miljard ging naar productieve sectoren.

Experts zien twee redenen voor de enorme toename in het aantal transacties. Enerzijds worden de transacties gezien als een teken van toegenomen solidariteit met vrienden en familieleden in Marokko. Door de coronacrisis is de koopkracht bij twee derde van de gezinnen in Marokko achteruitgegaan.

Anderzijds zeggen experts dat de gerapporteerde toename slechts het gevolg is van de formalisering van geldstromen die vóór de coronacrisis ook al aanwezig waren.

Door opgeschorte luchtverbindingen, aangescherpte inreisvoorwaarden en andere onzekerheden rondom het coronavirus, zijn buitenlandse Marokkanen niet in staat geweest het geld persoonlijk over te dragen aan naasten in Marokko, waardoor velen moesten uitwijken tot bancaire overboekingen en geldovermakingen via geldovermakingsdiensten.

Uit cijfers uit 2019 van de Wereldbank blijkt dat de overmakingen van Marokkanen die in het buitenland wonen, in 2018 met 2,6% hebben bijgedragen aan het bruto nationaal product (BNP) van Marokko.

"Deze percentages zijn belangrijk en zetten ons aan om nog harder te werken om diaspora te overtuigen meer te investeren in hun land van herkomst", zei de minister-afgevaardigde. "We streven ernaar om de komende jaren 20 à 30 miljard DH te investeren, vooral in de productieve sectoren", aldus Jazouli.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
mre
diaspora
geldoverboekingen
mohcine jazouli
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?