Hof van Cassatie: martelingsgevaar in China niet bewezen, Oeigoerse activist mag worden uitgeleverd

marokko
9
11 jan '22
De Oeigoerse activist Idris Hasan (34) mag door Marokko worden uitgeleverd aan China, dat oordeelt het Hof van Cassatie dinsdag.

Volgens het Hof hebben de advocaten van Hasan niet voldoende bewezen dat de Oeigoer na uitlevering aan de Chinese autoriteiten zal worden vervolgd vanwege zijn ras, religie of politieke opvattingen. De uitlevering werd begin deze maand nog tijdelijk opgeschort na tussenkomt van de Verenigde Naties (VN).

Volgens het Hof wordt Hasan vervolgd op verdenking van deelname aan terreurmisdrijven. De tenlastelegging heeft volgens het Hof "geen politiek karakter". De rechtbank reageert daarmee op het verzoek om de aanstaande uitlevering stop te zetten en de activist vrij te laten.

De advocaten van Hasan voerden aan dat hij in China geen eerlijk proces zal krijgen en dat de kans aannemelijk is dat hij zal worden gemarteld. Het Hof van Cassatie achtte dat echter niet bewezen en omschreef de argumenten van de verdediging als "ongefundeerde beschuldigingen".

Over het verzoek om politiek asiel in Marokko zei het Hof dat een asielaanvraag niet leidt tot een afwijzing van het uitleveringsverzoek, vooral als hij de vluchtelingenstatus nog niet heeft verkregen.

"Terrorisme"
Hasan werd eind juli in Marokko gearresteerd omdat hij het onderwerp was van een internationaal aanhoudingsbevel dat door Interpol op verzoek van de Chinese autoriteiten was uitgevaardigd. Hassen was sinds 2012 werkzaam als softwareprogrammeur in Turkije en woonde daar met zijn vrouw en twee jonge kinderen.

De vader van het jonge gezin moest Turkije halsoverkop verlaten omdat hij zich daar "niet meer veilig voelde". Veel Oeigoeren worden in Turkije gearresteerd en gedeporteerd wegens vermeend activisme tegen de Chinese autoriteiten. Oeigoeren vluchten in groten getale uit China als gevolg van de wijdverbreide vervolging en detentie van de minderheidsgroep in de Chinese regio Xinjiang.

Peking had Rabat verzocht om Hasan onmiddellijk terug te sturen naar China waar hij zal worden vervolgd omdat hij in 2012 lid zou zijn van de 'East Turkistan Islamic Movement'. Peking beweert dat Hasan door die organisatie naar Turkije is gestuurd om via het internet propaganda te verspreiden.

Hij wordt er van verdacht gewelddadige terreurpropaganda te hebben geproduceerd en gepubliceerd. China baseert zich daarbij op "bekentenissen" van terreurverdachten die in september 2014 werden aangehouden in Luntai County in Xinjiang.

Amnesty International beweert daarentegen dat Hasan door China als 'terrorist' is aangemerkt vanwege zijn werk ter ondersteuning van pro-Oeigoerse organisaties.

Interpol
Gedeporteerde Oeigoeren zijn bij terugkomst in China vaak het slachtoffer van aanzienlijke straffen. Interpol heeft het aanhoudingsbevel inmiddels ingetrokken, naar verluidt vanwege vermoedens dat Peking het Interpol-systeem misbruikt om Oeigoerse dissidenten naar China te repatriëren.

Het Hof achtte echter niet bewezen dat de verwijdering van het aanhoudingsbevel (red notice) door Interpol verband houdt met kwesties van politieke, militaire, religieuze of raciale aard.

De rechtbank oordeelde daarom dat het uitleveringsverzoek voldoet aan alle eisen die zijn vastgelegd in de uitleveringsovereenkomst tussen Marokko en China.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
tiflet
china
xinjiang
oeigoeren
mensenrechten
idris hasan
uitlevering
hof van cassatie
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?