Studie: 44% van de Marokkanen noemt coronapandemie 'goddelijke beproeving'

marokko
4
12 jan '22
43,8 procent van de Marokkanen ziet de coronapandemie als een goddelijke beproeving, 21 procent denkt aan een complot van de farmaceutische industrie.

Zo'n 14 procent gelooft dat het coronavirus een natuurlijke oorsprong heeft en 8,1 procent denkt aan een dierlijke oorsprong, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Mohammed bin Abdullah in Fez dat recent werd gepubliceerd door de Arabische Raad voor Sociale Wetenschappen.

Het onderzoek moet licht werpen op de sociale perceptie van de coronamaatregelen en de impact ervan op het dagelijkse leven van Marokkanen. Vlak na de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 gaf meer dan twee derde van de ondervraagden de corona-aanpak van de overheid een voldoende maar na de tweede coronagolf liep dat aantal terug naar minder dan 44 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen begrip hebben voor de reeks coronamaatregelen maar dat er grote verschillen bestaan in de onderlinge acceptatiegraad. Zo is 76 procent het eens over de staatsteun en de solidariteitsmaatregelen om behoeftigen en kwetsbaren te helpen, vindt 68 procent de quarantainevoorschriften terecht en kan 64 procent zich vinden in de grenssluitingen.

De acceptatiegraad gaat echter drastisch omlaag bij maatregelen zoals de wettelijke noodtoestand (36,6 procent), de avondklok en de daarbij horende checkpoints (36 procent) en de aanwezigheid van het leger op straat (20 procent).

Daarnaast daalt de bereidwilligheid om de coronavoorschriften na te leven naarmate de coronapandemie aanhoudt. Zo hield tijdens de eerste landelijke lockdown ruim twee derde van de ondervraagden zich aan de verplichte quarantaine, droeg 71 procent een mondkapje en gaf 69 procent geen hand bij het groeten. Ook vermeed 60 procent van de ondervraagden grote groepen mensen en hield 56 procent zich aan de anderhalve-meter regel.

Bij de tweede lockdown was al te zien dat minder mensen zich aan de coronavoorschriften hielden. Zo vermeed nog maar 34 procent de menigte en hield 33 procent zich nog aan de anderhalve-meter regel.

Men was ook eerder geneigd zich te houden aan individuele preventiemaatregelen zoals het regelmatig wassen van de handen (88,7 procent) en consistent zijn in het dragen van het mondkapje (85,4 procent).

© MAROKKO.NL 2022
marokko
onderzoek
coronavirus
god
plaag
beproeving
straf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?