Overconsumptie en hamstergedrag leidt tot medicijntekort in Marokko

marokko
0
12 jan 21:23
Doordat consumenten massaal vitamine C, zink, paracetamol en azithromycine inslaan zitten apotheken in het land met een tekort.

De middelen worden voorgeschreven als onderdeel van het behandelprotocol tegen het coronavirus maar worden in Marokko in groten getale preventief ingekocht door consumenten.

Het fenomeen deed zich ook voor tijdens de eerste uitbraak van het coronavirus in maart 2020. De forse stijging in het aantal besmettingsgevallen als gevolg van de Omicron-variant leidt nu weer tot paniekaankopen.

De stijging van het aantal coronagevallen valt samen met het winterseizoen dat bekend staat om het verhoogde risico op besmetting met het griepvirus, dat vrijwel dezelfde behandeling vereist als een symptomatische coronabesmetting.

Door gebrek aan financiële middelen gaan de meeste Marokkanen bij de eerste coronasymptomen meteen naar een apotheek in plaats van naar een arts of een testlocatie. De openbare ziekenhuizen zitten vol.

Het tekort is tijdelijk. De meeste medicijnen die worden gehamsterd worden in Marokko geproduceerd. Laboratoria die de medicijnen maken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus de productie verhoogd.

Het tekort in de apotheken aanvullen gaat extra moeizaam omdat het aantal besmettingen toeneemt en omdat consumenten meer medicijnen kopen dan ze nodig hebben. De laboratoria kenden voorheen de omloopsnelheid van de medicijnen maar door de coronapandemie is de markt ontwricht. De medicijnen zijn er wel maar liggen bij mensen thuis.

In de tussentijd draaien de laboratoria van Laprophan en Galenica 24 uur per dag om aan de vraag te voldoen. De productie is verdrievoudigd ten opzichte van het begin van de pandemie.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
apotheken
hamsteren
medicijnen
laprophan
galenica
tekort
vitamine c
zink
paracetamol
azithromycine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi