Israël: 'Iraans spionagenetwerk rekruteerde vrouwen via Facebook'

buitenland
7
13 jan 0:20
Een Iraans "spionagenetwerk" heeft via Facebook Israëliërs gerekruteerd om missies uit te voeren, meldt Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.

Een vermeende Iraanse agent zou mensen hebben gevraagd om foto's te maken van gebouwen of toenadering te zoeken tot Israëlische politici.

Israël vervolgt vier vrouwen en een man omdat zij contact zouden hebben gehad met een Iraanse agent. Hij benaderde hen via Facebook en vroeg ze daarna verder te praten via WhatsApp, meldt Shin Bet. De veiligheidsdienst denkt dat sommige verdachten al vermoedden dat de man een Iraanse agent was. Toch onderhielden ze contact met hem. Ze zouden ook geld hebben aangenomen.

De agent, die zichzelf "Rambod Namdar" noemde, zou met één vrouw al jaren contact hebben. Ze maakte onder meer foto's van de Amerikaanse ambassade voor hem. Deze vrouw heeft volgens Shin Bet haar zoon aangespoord zijn militaire dienstplicht bij een inlichtingendienst te doen. Zo zou hij bij gevoelige informatie kunnen komen.

De advocaat van een van de verdachten laat weten dat zijn cliënt dacht dat Rambod Namdar een Joodse man in de Iraanse hoofdstad Teheran was. De man zou naar Israël willen komen en foto's van het land willen zien.

Alle verdachten zijn volgens Israëlische media Joodse immigranten uit Iran of nakomelingen van Iraanse immigranten.

© ANP 2022
israël
verenigde staten
geheime dienst
teheran
immigratie
iran
sjien beet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi