Eindhovense terreurverdachten blijven voorlopig in de cel

algemeen
0
13 jan 13:39
De acht mannen uit Eindhoven die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, blijven voorlopig in de cel.

De rechtbank Rotterdam ziet vooralsnog geen reden om het voorarrest te schorsen of op te heffen. "Het dossier bevat voldoende ernstige bezwaren tegen alle verdachten om de voorlopige hechtenis in stand te laten", aldus de rechtbank donderdag. Tijdens de volgende zitting, op 18 maart, wordt er opnieuw "kritisch" naar het voorarrest gekeken, zei de voorzitter.

De mannen, tussen de 20 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep Daesh. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie.

Ze bekeken volgens het Openbaar Ministerie regelmatig samen Daesh-filmpjes en instructievideo's over het maken van wapens en bommen en spraken over het vermoorden van onder anderen Mark Rutte en Geert Wilders. Ze wilden de politici "door de kop poppen" of "ontvoeren en onthoofden tijdens een livestream".

Ontkenning
Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er geen concrete plannen of data voor een aanslag. De verdachten zelf ontkennen met klem. Volgens hen waren het slechts foute en slechte grappen van een groep bekenden die samen trainden in een garagebox in Eindhoven.

Het onderzoek begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het Openbaar Ministerie doet momenteel nog onderzoek naar onder meer verschillende digitale gegevensdragers zoals telefoons.

© ANP 2022
terrorisme
openbaar ministerie
mark rutte
geert wilders
aivd
geheime dienst
eindhoven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi