Zorgminister Ait Taleb belooft salarisverhoging voor zorgpersoneel

marokko
2
13 jan 22:41
Om het acute tekort aan artsen en verpleegkundigen aan te pakken belooft minister Khalid Ait Taleb (Volksgezondheid) een verhoging van het salaris van medisch personeel.

De minister deed de toezegging in een interview met persbureau Reuters.

Marokkaanse ziekenhuizen zitten met een schrijnend tekort van 32.000 artsen en 65.000 verpleegkundigen. De zorgminister wil het gebrek aan mankracht compenseren en tegelijkertijd de strijd tegen het coronavirus voortzetten, dus gaan de salarissen omhoog.

Ook wil de zorgminister een reeks aan fiscale stimuleringsmaatregelen in het leven roepen om artsen en buitenlandse investeerders voor de zorgsector aan te trekken. De maatregel moet ook Marokkaanse artsen aanmoedigen om in de publieke sector te blijven.

In juli werd een nieuw wetsvoorstel aangenomen bedoeld om beperkingen op te heffen die buitenlandse artsen ervan weerhouden hun beroep in Marokko uit te oefenen. Nieuwe regels moeten leiden tot gelijke kansen en behandeling van Marokkaanse artsen en hun buitenlandse collega's. Het wetsvoorstel was onderdeel van de zorghervormingsplannen.

Toch kan het wel 25 jaar duren voordat het tekort wordt opgevuld, zei de minister eind december. Er vertrekt méér zorgpersoneel dan dat er jaarlijks bijkomt. Bijna 7.000 artsen hebben de afgelopen 24 maanden Marokko verlaten. Dat komt neer op een derde van het aantal afgestudeerden van de faculteiten geneeskunde en farmacie.

De braindrain staat centraal in de hervormingen van het zorgstelsel. Bovendien moet de modernisering van de zorginfrastructuur en de aanschaf van hoogwaardige biomedische apparatuur de Marokkaanse medische professionals die in het buitenland verblijven aanmoedigen naar hun land terug te keren.

In het interview met Reuters onthulde de minister ook meer informatie over de plannen om in eigen land vaccins te gaan produceren. Volgens Ait Taleb zal de productie dit jaar nog worden gestart en zullen de vaccins in eerste instantie worden geëxporteerd naar Afrikaanse landen.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
zorgpersoneel
personeelstekort
salarisverhoging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi