Voormalige politiecommissaris: 'Spaanse inlichtingendiensten achter aanslagen Barcelona 2017'

buitenland
0
13 jan 20:11
Er is ophef in Spanje ontstaan over de aantijging van een ex-agent aan het adres van de Nationale Inlichtingendienst (CNI).

CNI zou bewust niet hebben ingegrepen voorafgaand aan de aanslag in Barcelona van 2017. De inlichtingendienst wilde de Catalaanse afscheidingsbeweging ondermijnen.

De uitspraken van de oud-medewerker van de geheime dienst bevestigen volgens de Duitse nieuwsdienst Telepolis "wat andere bronnen eerder al vermeldden": de terreuractie op de beroemde Ramblas promenade in Barcelona vond plaats met medeweten van de CNI.

Bij de aanslag kwamen 14 voetgangers om het leven, voornamelijk toeristen, toen een extremist op hun inreed met een busje. Hij stak daarna nog iemand dood. Vijf andere leden van dezelfde terreurcel reden bewust in op een vrouw in het plaatsje Cambrils, eveneens in Catalonië. Alle zes aanslagplegers werden doodgeschoten door de politie.

Villarejo zei dat CNI zich bezighield met de aanslagen om het onafhankelijkheidsproces de das om te doen. Ze wilden "Catalonië bang maken" om het onafhankelijkheidsproces te frustreren. De Catalaanse regering eist een onderzoek.

Terreurcel kreeg vrij spel
Abdelbaki Es Satty, imam van Ripoll en tevens hoofd van de terreurcel, werd aangewezen als brein achter de tragedie, maar hij was echter een informant voor de CNI. De terreurverdachten die naderhand als daders zijn aangewezen werden tot aan de aanslagen in de gaten gehouden maar niet gestopt.

De CNI liet Es Satty doen "wat hij dacht dat gepast was", meldde Villarejo. Over het lot van de imam en andere celleden bestaan twijfels. Volgens officiële berichten zijn ze omgekomen bij de explosie, maar aanwijzingen rond auto, mobiele telefoon en DNA-sporen doen anders geloven.

Opvallend is volgens Telepolis dat eerdere onderzoeken werden verhinderd. Zelfs met het groene licht van de regerende sociaaldemocraten (PSOE) werd de benoeming van een parlementaire enquêtecommissie herhaaldelijk ondermijnd.

"Gangster"

Omdat Villarejo terecht staat, worden zijn claims met argusogen bekeken. Hij zou een "gangster" zijn en zijn uitspraken moeten ook in dat licht worden bezien, zeggen critici.

"Als Villarejo's woorden waar zijn, dan is er onmiddellijk een verklaring nodig", reageert de Catalaanse president Pere Aragones. "We weten hoe het staatsriool werkt en daarom willen we dat zo snel mogelijk de waarheid aan het licht wordt gebracht."

In Nederland reageert DENK-voorman Farid Azarkan: "Spaanse geheime dienst die 16 burgers vermoord en de schuld op moslims afschuift. Dit gaat alle voorstellingsvermogen te buiten."

© MAROKKO.NL 2022
spanje
barcelona
inlichtingendienst
cni
aanslag
josé manuel villarejo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi