Kuipers linkt toename zelfdodingen jongeren aan schoolsluitingen

algemeen
0
14 jan 10:27
Volgens zorgminister Ernst Kuipers ligt het toegenomen aantal zelfdodingen onder jongeren ook aan de coronagerelateerde schoolsluitingen

Kuipers noemt het "vreselijk, echt vreselijk" dat er bij mensen onder de 30 jaar meer zelfdodingen zijn geregistreerd. "Dat heeft natuurlijk ook te maken met het sluiten, herhaald, van onderwijs", zegt de kersverse bewindsman. "En daarmee het limiteren van contactmogelijkheden, in een fase van je leven dat dat bij uitstek belangrijk is." Ook andere maatregelen raken jongeren hard, zegt hij.

De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie meldde vrijdag dat het aantal zelfdodingen onder Nederlanders onder de 30 jaar vorig jaar 15 procent hoger lag dan in andere jaren. De commissie zegt niet met zekerheid dat de coronamaatregelen hierop invloed hebben gehad.

Wel zou het voor de hand liggen, omdat de maatregelen raken aan contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief en het vormen van vriendschappen. Dat zijn belangrijke aspecten voor 30-minners.

Oudere generaties
Volgens Kuipers zijn sommige maatregelen beter te incasseren voor de oudere generaties. "Als je 62 bent zoals ik en je mag met twee mensen thuis... Ja, mijn echtgenote en ik komen prima het weekend door." Voor jongeren is dat lastiger. "Ik merk het echt bij mijn jongste: dat is echt anders", zei Kuipers voorafgaand aan overleg over de coronamaatregelen.

Vrijdagavond geeft de bewindsman zijn eerste persconferentie als coronaminister. Verwacht wordt dat een aantal maatregelen wordt versoepeld.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2022
cans
zelfdoding
jongeren
zelfmoord
ernst kuipers
coroanamaatregelen
schoolsluiting
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi