Prijs Brentolie stijgt naar hoogste niveau sinds 2014

economie
0
18 jan '22
De prijs van een vat Brentolie is dinsdag gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2014.

De prijs wordt aangejaagd door de sterke vraag naar olie en de afgenomen zorgen over de impact van de Omicronvariant op de economie.

Ook de vermoedelijke drone-aanval door Jemenitische Houthi-rebellen op het olierijke Abu Dhabi stuwt de prijs vanwege zorgen over verstoringen van de olieleveringen uit het Midden-Oosten. De prijs van een vat Brentolie (van 159 liter) steeg in Singapore naar een piek van 87,55 dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie klom naar 84,95 dollar, het hoogste niveau in meer dan twee maanden. Sinds begin dit jaar zijn de olieprijzen al ongeveer 10 procent gestegen, vooral door optimisme bij handelaren dat de Omicronvariant van het coronavirus het economisch herstel van de crisis niet ernstig zal dwarsbomen.

Door de aanval van de door Iran gesteunde Houthi-rebellen vlogen olietankers in brand en ontstonden explosies. Er kwamen drie mensen om het leven in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De Golfstaat is een belangrijk lid van oliekartel OPEC.

De Houthi-rebellen hebben voor meer aanvallen gewaarschuwd in verband met de steun van de VAE, samen met Saoedi-Arabië, aan de vijanden van de Houthi's in de burgeroorlog in Jemen.

© ANP 2022
emiraten
vae
singapore
verenigde staten
iran
opec
saoedi-arabië
houthis
jemen
abu dhabi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?