Marokko: 150.000 gezinnen wonen nog steeds in sloppenwijken

marokko
2
18 jan '22
Ruim 150.000 gezinnen in Marokko wonen nog steeds in sloppenwijken in afwachting van een nieuw onderkomen.

Dat zei minister Fatima-Zahra Mansouri (Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Huisvesting) dinsdag tijdens de mondelinge vragensessie in de Tweede Kamer.

Als onderdeel van het programma 'Steden Zonder Sloppenwijken' zijn in ruim 20 jaar zo'n 300.000 kwetsbare gezinnen geholpen aan een nieuwe woning in een poging het aantal sloppenwijken te verminderen, maar 150.000 gezinnen wachten nog steeds op hun beurt.

Het ministerie is bezig met een nieuwe aanpak in de strijd tegen armoede maar geeft aan tegen zaken aan te lopen die de vorderingen belemmeren; de wildgroei van sloppenwijken, de lage koopkracht van begunstigden en het afnemende vastgoedaanbod in grote steden.

De vraag naar sociale woningen is hoog (twee miljoenen wachtenden), ruim driekwart (73 procent) van de begunstigden komt uit de middenklasse. Ook heeft de coronapandemie de bouw van sociale woningen aanzienlijk beïnvloed waardoor het aantal woningbouwprojecten dat in coronajaar 2020 werd gelanceerd 50 procent lager was dan in 2019.

Het nieuwe plan van het ministerie is gebaseerd op aanbevelingen van de hervormingscommissie (CSMD) en bestaat ​​uit het verbeteren van de toegang tot huisvesting, het aannemen van een huisvestingsbeleid dat sociale diversiteit bevordert, een betere bijdrage aan mobiliteit en sociaaleconomische inclusie en een efficiëntere gebruik van publieke middelen.

Het programma 'Steden Zonder Sloppenwijken' werd in 2004 opgezet door koning Mohammed VI in de nasleep van de terroristische aanslagen in Casablanca in 2003; twaalf terroristen pleegden een aanslag waarbij 45 mensen om het leven kwamen en honderden anderen gewond raakten.

De daders waren afkomstig uit de sloppenwijk Sidi Moumen, een arme buitenwijk van Casablanca.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
sloppenwijken
fatima-zahra mansouri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?