Ceuta: grens met Marokko blijft tot minstens juni gesloten

marokko
5
18 jan '22
De grens tussen Marokko en de Spaanse enclave Ceuta blijft vanuit Spaanse zijde tot minstens juni nog gesloten.

Dat hebben de Spaanse autoriteiten maandag aangekondigd. De grenssluiting is een maatregel tegen het coronavirus.

Met een heersende coronagolf in Ceuta is het onmogelijk om een ​​heropening van de grens met Marokko te voorzien, zei regeringsafgevaardigde Salvadora Mateos. De grenssluiting zal tot "mei of juni" aanhouden.

In de tussentijd treffen lokale autoriteiten in de enclave voorbereidingen in afwachting van de voltooiing van renovatiewerkzaamheden aan gebouwen en infrastructuur en de implementatie van een intelligent grenscontrolesystemen.

De landsgrenzen tussen Marokko en Spanje zijn vanuit Marokkaanse zijde al jaren gesloten. De grensovergang Melilla is al bijna vier jaar dicht en eind 2019 werden extra beperkingen opgelegd aan de grensovergang Tarajal II-poort naar Ceuta.

In maart 2020 gingen de grensovergangen volledig op slot, naar verluidt vanwege de coronapandemie maar de spanningen tussen Madrid en Rabat over de stadsenclaves Ceuta en Melilla dateren van vóór de uitbraak van het coronavirus; de illegale smokkelwaar vanuit Spanje kost Marokko jaarlijks miljarden aan misgelopen belastinginkomsten.

"Als het mogelijk is om de grens te heropenen, zullen grensarbeiders de eersten zijn om de grens dagelijks over te steken zoals voorheen", verzekerde Mateos. Hij betreurt de benarde situatie waarin de gestrande Marokkanen zitten sinds de landsgrenzen op slot gingen. Ze hebben geen mogelijkheid op een ​​visum, huisvesting of sociale basisvoorzieningen.

De ambtenaar hekelde ook de houding van de Marokkaanse autoriteiten die naar verluidt niet zouden meewerken met de Spaanse autoriteiten om de repatriëring van Marokkaanse onderdanen mogelijk te maken.

© MAROKKO.NL 2022
spanje
ceuta
marokko
grens
coronavirus
coronamaatregelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?