Zeer hoge strafeisen liquidatieproces Eris, 5 keer levenslang

algemeen
0
21 jan '22
In het omvangrijke liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh zijn vrijdag zeer forse straffen geëist, waaronder vijf keer levenslang.

Onder hen Delano 'Keylow' R., de absolute leider van de bende die moord op bestelling leverde, aldus het OM, de "spil in het liquidatienetwerk, de oprichter en leider van moordcommando’s".

Het OM acht onder meer bewezen dat R. vijf moordopdrachten heeft gegeven. Ook medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. hoorden levenslang tegen zich eisen. Tegen de andere verdachten zijn tussen de twintig en dertig jaar celstraf geëist. Kroongetuige Tony de G. hoorde tien jaar cel eisen. Die is fors lager, in ruil voor zijn bekentenissen. Volgens het OM hebben alle verdachten, op De G. na "geen verantwoordelijkheid genomen of berouw getoond".

"Handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel. Woorden schieten hiervoor tekort", zei de officier van justitie bij de onderbouwing van de strafeisen. Het OM zei "een tendens" te constateren "van steeds gewelddadiger optreden in het criminele milieu". De roep uit de samenleving om vergelding wordt steeds luider, aldus justitie. De misdaden van bendes als die van R. zijn "maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar". De samenleving moet worden beschermd, het "excessieve geweld in de onderwereld" bestreden.

Moordmakelaar
Caloh Wagoh-oprichter R. zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft naar verluidt opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub uitgezet. Taghi staat niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo.

In totaal staan negentien mannen terecht in deze zaak.

© ANP 2022
caloh wagoh
mocromaffia
marengo
ridouan taghi
motorclub
moordmakelaar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?