Bronnen: VS praten met Qatar over leveringen gas aan Europa

buitenland
2
22 jan '22
De Amerikaanse regering voert gesprekken met Qatar over leveringen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) aan Europa als Rusland Oekraïne zou binnenvallen en daardoor Europese tekorten aan gas ontstaan.

Volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg is hier overleg over tussen Qatar en functionarissen van de regering van president Joe Biden. Qatar is een van de belangrijkste producenten van lng ter wereld.

De Golfstaat verkoopt het overgrote deel van zijn lng aan Aziatische landen. Maar ongeveer 5 procent van het gas van Qatar gaat naar Europa.

De regering-Biden praat nu met Qatar over verhoogde leveringen aan Europa als door een Russische invasie van Oekraïne de gasleveringen vanuit Rusland zouden dalen of worden verstoord.

Rusland is goed voor meer dan 40 procent van de Europese gasvoorziening en ongeveer een derde van dat gas wordt vervoerd via pijpleidingen door Oekraïne. In Europa zijn er daardoor grote zorgen over gastekorten. Ook zou Moskou de gaskraan naar Europa kunnen dichtdraaien als er harde westerse sancties worden opgelegd.

Biden zou de Qatarese leider emir Tamim bin Hamad al-Thani willen uitnodigen voor een spoedige ontmoeting in het Witte Huis om over de kwestie te praten, aldus de ingewijden. Ook zou de Amerikaanse regering met andere landen praten over gasleveringen aan Europa.

© ANP 2022
verenigde staten
qatar
aardgas
europa
rusland
oekraïne
joe biden
tamim bin hamad al-thani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?