Betogers tegen coronabeleid in Brussel slaags met politie

buitenland
8
23 jan '22
Een groep gemaskerde demonstranten tegen het coronabeleid is in de Europese wijk in Brussel de confrontatie met de politie aangegaan.

Er wordt met hekken en andere voorwerpen gegooid. Enkele gebouwen en wagens zijn beschadigd.

De politie gebruikt traangas tegen de demonstranten en heeft een waterkanon ingezet, is te zien op videobeelden. Demonstranten probeerden ook een gebouw van de Europese Unie binnen te dringen. Meerdere ruiten zijn gesneuveld, maar de politie probeert dit pand en andere Europese instellingen te beschermen.

Volgens een schatting van de politie zijn ongeveer 50.000 mensen naar Brussel gekomen om te protesteren tegen het coronabeleid. In de menigte zijn naast Vlaamse en Belgische ook Nederlandse, Franse, Poolse en Duitse vlaggen te zien. Ook lopen actievoerders met spandoeken met daarop teksten als 'vrijheid, geen dictatuur', 'de maatregelen moeten stoppen' en 'stop de coronadictatuur'.

Gevaarlijke voorwerpen
De betogers hadden zich vanaf 11.00 uur op het station Brussel-Noord verzameld. De politie fouilleerde daar de mensen die van de trein kwamen. Enkele deelnemers werden aangehouden, omdat ze gevaarlijke voorwerpen bij zich hadden. De betogers liepen via de kleine Brusselse ring en de Belliardstraat en bereikten rond 13.00 uur het Jubelpark. Daar spreekt een aantal mensen de betogers toe.

Ook eerdere betogingen in Brussel tegen de coronamaatregelen liepen uit de hand. Om de betoging dit keer in goede banen te leiden, zetten de organisatoren zelf stewards in en hadden ze de actievoerders opgeroepen vreedzaam te betogen.

© ANP 2022
belgie
brussel
belliardstraat
jubelpark
politie
coronaprotest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?