Marokko wijzigt namen grensovergangen Ceuta en Melilla

marokko
13
26 jan '22
De autoriteiten in Marokko hebben naar verluidt de namen van de grensovergangen gewijzigd.

Volgens lokale bronnen is het woord 'grens' verwijderd uit de nieuwe namen van de grensovergangen in Melilla en Ceuta.

De grensovergangen heten nu 'Bab Sebta' (Poort van Ceuta) en 'Bab Melilla' (Poort van Melilla). Volgens de rapporten heeft de Marokkaanse veiligheidsdienst DGSN het wijzigingsbevel uitgevaardigd.

De naamswijziging vindt plaats te midden van aanhoudende spanningen over de grensgebieden tussen Marokko en de Spaanse enclaves in Noord-Afrika. De soevereiniteit van de twee stadsenclaves is altijd een onderwerp van controverse geweest tussen de twee buurlanden.

Rabat heeft de Spaanse controle over de twee steden lange tijd ontkend met het argument dat de gebieden tot het Marokkaans grondgebied behoren en dat de aanwezigheid van Spanje slechts een overblijfsel is van het Spaanse kolonialisme in Marokko.

Rabat heeft Madrid meermaals verzocht om gesprekken te voeren over de status van de twee enclaves maar Madrid heeft het verzoek herhaaldelijk afgewezen. Hoewel de naamswijziging vooralsnog enkel van symbolische aard is, vormt de nieuwe aanduiding van de grensovergang een nieuwe mijlpaal in het protest van Rabat tegen de Spaanse soevereiniteit over de twee steden.

De naamswijziging komt ook op het moment dat de komst van een Marokkaanse viskwekerij in de Middellandse Zee heeft geleidt tot bezorgdheid in Madrid. Het territoriale geschil over de Chafarinas-eilanden stond de afgelopen maanden weer in de belangstelling van de Spaanse pers.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
grens
ceuta
melilla
naamswijziging
poort
bab sebta
bab melilla
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?