Marokko verhoogt productie navelsinaasappel om te concurreren met Spanje

marokko
0
26 jan '22
Marokko gaat het komende landbouwseizoen de productie en export van de navelsinaasappel verhogen om te kunnen concurreren met Spanje.

De navelsinaasappel is populair bij consumenten over de hele wereld. De citrusvariant past in diverse landbouwplannen door de vroege oogst, arbeidsspreiding en hoge opbrengstpotentie.

"De productie van deze sinaasappelvariëteit speelt een belangrijke economische en sociale rol in de regio Berkane en Nador", zegt Ahmed el Amrani, agronoom hij het lokale bureau voor landbouwontwikkeling, tegen nieuwsdienst Le360.

Ondanks ongunstige weersomstandigheden is Marokko van plan om voor het komende landbouwseizoen ruim 160.000 ton navelsinaasappelen te produceren, tien procent meer dan in het vorige seizoen.

De navelsinaasappel is goed voor de lokale werkgelegenheid en creëert inkomen voor veel huishoudens. De citrusproductie heeft een "zeer positieve impact op de lokale en nationale economie", het vertegenwoordigt 23 procent van alle gewasproductie en genereert jaarlijks meer dan 2,8 miljoen werkdagen, aldus El Amrani.

In de regio Berkane steeg de citrusproductie tijdens het vorige landbouwseizoen (2020-2021) van 18 naar 22 ton per hectare.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
landbouw
export
spanje
citrus
navelsinaasappel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?