Marokko: 18,5 duizend aanvragen voor kindhuwelijken goedgekeurd in 2021

marokko
0
26 jan '22
In 2021 zijn in totaal 28.714 aanvragen voor kindhuwelijken ingediend bij het Ministerie van Justitie, daarvan werden er 18.339 goedgekeurd.

Dat zei de hoofdofficier van Justitie (OvJ) Moulay El Hassan Daki woensdag tijdens de officiële opening van het gerechtelijk jaar. In de statistieken van Justitie zijn de huwelijken die enkel islamitisch zijn afgesloten, de zogenaamde Fateha-huwelijken, niet meegenomen.

Ondanks dat de Marokkaanse wet de minimale leeftijd van 18 jaar hanteert als algemene regel voor de huwelijksbevoegdheid, blijft het huwelijk van minderjarigen nog steeds zeer actueel in de Marokkaanse samenleving.

Familiewet
In 2011 verbood Marokko het huwelijk met minderjarigen en hervormde tegelijkertijd de Marokkaanse Familiewet. Het huwen van minderjarigen is verboden maar de wet voorziet tegelijkertijd wel in de mogelijkheid om vrijstelling te krijgen voor "bijzondere omstandigheden".

Concreet schrijft de Familiewet voor dat een rechter de bevoegdheid heeft om toestemming te verlenen voor huwelijken met minderjarigen op grond van artikel 16 van die wet. Daarmee is een maas in de wet gecreëerd die voorkomt dat kindhuwelijken in Marokko kunnen worden uitgeroeid.

In hetzelfde jaar meldde Justitie dat het aantal kindhuwelijken ruim 12 procent van alle huwelijken uitmaakte, een stijging van 0,9 procent. Een jaar later, in 2012, daalde het aantal minderjarige huwelijken (-1 procent) maar het percentage steeg de jaren daarop geleidelijk en begon in 2015 weer insignificant af te nemen.

Het Openbaar Minister (OM) heeft in het afgelopen jaar 17.458 keer bezwaar aangetekend tegen een verzoekschrift, zegt Daki. Het blijft echter aan de rechter om een beslissing te nemen, hetzij op basis van medische expertise of na sociaal onderzoek.

Fateha
Naast de juridische maas in de wet bieden zogenaamde Fateha-huwelijken (huwelijken zonder papieren gebaseerd op het gewoonterecht van moslims) alsnog een mogelijkheid om met kindbruiden te trouwen. Het gebeurt relatief vaak in landelijke gebieden.

Fateha-huwelijken zijn vooral problematisch omdat ze niet te kwantificeren zijn en als ze eenmaal voor een rechtbank zijn gepresenteerd de rechter geen andere keuze heeft dan toevlucht te nemen tot artikel 16 en ze goed te keuren.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
trouwen
minderjarig
openbaar ministerie
kindhuwelijk
moulay el hassan daki
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?