Koning Mohammed VI geeft startsein voor bouw grootste vaccinfabriek van Afrika

marokko
15
27 jan '22
Koning Mohammed VI was donderdag aanwezig bij de start van de bouwwerkzaamheden aan de vaccinfabriek in Benslimane.

Met de bouw van Sensyo Pharmatech, de grootste vaccinfabriek van Afrika, is een bedrag gemoeid van € 500 miljoen.

In de fabriek worden straks vaccins geproduceerd en verpakt. Naar verwachting zullen in juli van dit jaar de eerste proefvaccins van de band rollen.

Het project is een publiek-private samenwerking met onder meer het Zweedse laboratorium Recipharm, een van de wereldleiders in de zogenaamde 'Fill & Finish'-industrie, de verpakkingsindustrie voor biotechnologie.

Sensyo Pharmatech is straks wereldwijd één van de vijf faciliteiten in zijn soort. Doel is om op de middellange termijn (2022-2025) steriele verpakkingen te vervaardigen en actieve ingrediënten te produceren voor meer dan 20 verschillende vaccins.

Met de komst van de fabriek is Marokko meer zelfvoorzienend op het gebied van vaccins en beschikt het land over een toonaangevend platform voor biotechnologie. De fabriekslocatie zal 70 procent van de binnenlandse vraag naar vaccins dekken en meer dan 60 procent van de behoefte in Afrika.

Verwacht wordt dat Marokko in de toekomst vaker de thuisbasis zal zijn voor meer geavanceerde biotechnologische platforms, inclusief klinisch onderzoek, ontwikkeling en productie van cellulaire en genetische therapieën, stamcellen en geavanceerde diagnostische laboratoriumtechnieken.

Coronavaccin
Marokko is de afgelopen maanden in staat geweest om 3 miljoen doses van het Chinese Sinopharm-vaccin lokaal te produceren. De maandelijkse productiecapaciteit zal vanaf februari worden verhoogd naar 5 miljoen eenheden en tegen het eind van het jaar naar 20 miljoen.

Vanaf 2025 zal Marokko in staat zijn meer dan 2 miljard vaccins te produceren.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
benslimane
mohammed vi
sensyo pharmatech
vaccinfabriek
coronavirus
laboratorium
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?