China laat VN-chef toe tot Xinjiang, maar niet voor onderzoek

buitenland
0
28 jan '22
China is bereid VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet toegang te verlenen tot de regio Xinjiang, zolang het een "vriendelijk" bezoek is en niet wordt voorgespiegeld als een onderzoek.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de uitnodiging aan Bachelet om de eerste helft van dit jaar af te reizen al lang geleden is verstuurd.

De krant South China Morning Post meldde op basis van bronnen dat China ermee heeft ingestemd dat het bezoek na de Olympische Winterspelen van komende maand plaatsvindt. Beijing zou daarnaast hebben aangedrongen op uitstel van een rapport van het kantoor van Bachelet over Xinjiang.

China onderdrukt volgens mensenrechtenorganisaties en VN-experts de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang. De VN willen al lange tijd zelf in de regio gaan kijken om de beschuldigingen van dwangarbeid, martelingen, gedwongen sterilisatie en stelselmatige verkrachtingen van Oeigoeren te verifiëren.

Genocide
Sommige Europese regeringen en de VS bestempelen dat inmiddels als genocide, net als de Nederlandse Tweede Kamer. De regering in Beijing stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed. Het land reageert steevast snoeihard op kritiek.

Bachelet zei eerder dat een grondig onafhankelijk onderzoek nodig is. Of ze wil afreizen voor een beleefdheidsbezoek valt te betwijfelen. VN-chef Guterres sprak vorig jaar de hoop uit dat een bezoek zonder beperkingen kan verlopen. Al sinds 2018 worden daarover gesprekken gevoerd.

© ANP 2022
china
olympische winterspelen
genocide
peking
xinjiang
michelle bachelet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?