Twee Marokkaanse miljardairs op Afrikaanse rijkenlijst Forbes

marokko
2
28 jan '22
Op de jaarlijkse ranglijst van het Amerikaanse economische tijdschrift Forbes staan twee Marokkaanse miljardairs opgenomen in de top 18 van Afrika's rijksten.

Met een geschat vermogen van $ 2,2 miljard (€ 1,97 miljard) staat de premier van Marokko, Aziz Akhannouch, op de 13e positie (1664e op de wereldranglijst).

De 61-jarige regeringsleider erfde de meerderheid van de aandelen in de Akwa-groep van zijn vader, die in 1995 overleed. Hij bouwde het bedrijf verder uit tot een groot conglomeraat, dat actief is in onder meer olie, gas, vastgoed, toerisme, telecom en media.

De tweede Marokkaan op de ranglijst is bankier Othmane Benjelloun (89). De topman van BMCE Group, waaronder Bank Of Africa, prijkt op de 15e positie (2263e op de wereldranglijst) en heeft een geschat vermogen van $ 1,5 miljard (€ 1,34 miljard).

De Afrikaanse geldlijst wordt aangevoerd door de Nigeriaan Aliko Dangote. Met een geschat vermogen van $ 13,6 miljard (€ 12,12 miljard) staat de 64-jarige suiker- en cementtycoon wereldwijd op de 191e positie. Zuid-Afrika en Egypte tellen de meeste miljardairs, beide landen leveren elk vijf superrijken, gevolgd door Nigeria (3), Marokko (2), Algerije (1) en Zimbabwe (1).

De coronapandemie heeft geen negatieve invloed gehad op de banksaldi van miljardairs. De meesten hebben hun fortuinen zien toenemen. Volgens Forbes hamsteren de 18 Afrikaanse miljardairs samen zo'n $ 84,9 miljard, 15 procent meer dan een jaar eerder.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
forbes
afrika
miljardairs
rijkenlijst
aziz akhannouch
othmane benjelloun
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?