Vorig jaar meeste asielzoekers sinds vluchtelingencrisis 2015

algemeen
15
31 jan '22
Sinds de vluchtelingencrisis in 2015 zijn er niet zoveel asielzoekers naar Nederland gekomen als in 2021.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat in de tweede helft van het jaar vooral veel Syriërs deze kant op kwamen. Ook meldde zich een grote groep asielzoekers uit Afghanistan nadat de radicale Taliban de macht overnamen in het land.

Vorig jaar hebben bijna 25.000 mensen een eerste asielverzoek ingediend. Dat is een toename van 80 procent ten opzichte van 2020, toen vanwege de vele reisbeperkingen door de coronapandemie weinig asielzoekers naar Nederland kwamen.

Ook kwamen ruim 10.000 nareizende familieleden van mensen met een verblijfsvergunning deze kant op, ruim tweeënhalf keer meer dan een jaar eerder.
In het laatste kwartaal werden de meeste eerste asielverzoeken gedaan, tegen de 9900. Ook in het derde kwartaal vroegen opvallend veel mensen asiel aan.

Syriërs vormden net als eerdere jaren veruit de grootste groep asielzoekers (8380), gevolgd door mensen met een Afghaanse (3005) en Turkse (2460) nationaliteit. De verdubbeling van het aantal nareizigers werd vooral veroorzaakt doordat een groot aantal familieleden werd herenigd met Syrische statushouders.

© ANP 2022
syrië
afghanistan
taliban
turkije
cbs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?