Amnesty: Israël onderdrukt Palestijnen met apartheidspolitiek

buitenland
5
1 feb '22
Amnesty International beschuldigt Israël in een nieuw rapport van het voeren van apartheidspolitiek tegen Palestijnen.

De mensenrechtenorganisatie zegt na twee jaar onderzoek dat Palestijnen in het land worden behandeld als een "ondergeschikte raciale groep". Het rapport krijgt onder meer kritiek van de Israëlische regering en de Nederlandse lobbygroep Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

In het document van 280 pagina's spreekt Amnesty over systematische onderdrukking van Palestijnen. Deze bevolkingsgroep zou onder meer voorzieningen mislopen die Joodse Israëliërs wel krijgen. Israël heeft duizenden Palestijnen onwettig gedood en honderdduizenden Palestijnse woningen en eigendommen verwoest.

Amnesty wil onder meer dat Israël de rechten van Palestijnen garandeert en vraagt de Verenigde Naties een wapenembargo in te stellen voor het land. Het is niet de eerste keer dat een mensenrechtenorganisatie Israël beschuldigt van apartheidspolitiek. Human Rights Watch deed dit vorig jaar al, evenals de Israëlische organisatie B'Tselem.

"Ongegrond"

Het CIDI noemt het rapport "ongegrond". Amnesty zou "Palestijns terrorisme" vergoelijken en aanslagen op Israëlische burgers afdoen als een vrijheidsstrijd. Ook zou het rapport de bijdrage van Arabische inwoners aan de Israëlische politiek en samenleving negeren. Het centrum bekritiseert verder het brongebruik van Amnesty. Bronnen zouden slecht benoemd worden, waardoor hun onafhankelijkheid niet gecheckt kan worden.

In de aanloop naar de publicatie sprak het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken van een "antisemitisch en bevooroordeeld" rapport. "Israël is niet perfect, maar het is een democratie toegewijd aan internationaal recht." Volgens de regering baseert Amnesty zich op "leugens".

© ANP 2022
israël
amnesty international
palestina
mensenrechten
onderdrukking
verenigde naties
hrw
b'tselem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?