België heeft Omicronpiek achter zich, denken experts

buitenland
1
1 feb '22
België is het hoogtepunt van de Omicrongolf voorbij, denken deskundigen.

Na een wekenlange forse stijging van het aantal mensen dat de uiterst besmettelijke variant van het coronavirus opliep, daalt dat nu weer.

Over twee weken kan België de coronamaatregelen mogelijk verder versoepelen, denkt viroloog Steven Van Gucht, die de regering adviseert over het coronabeleid. Het dagrecord aan besmettingen was al een week geleden. Sindsdien daalt het aantal besmettingen iedere dag gestaag, en inmiddels is ook het weekgemiddelde gestokt.

"De daling zou weleens heel snel kunnen gaan", zegt de Gentse datawetenschapper Bart Mesuere tegen omroep VRT. Zoveel mensen hebben volgens hem inmiddels een Omicronbesmetting doorgemaakt dat het virus geen nieuwe prooien meer weet te vinden. Ook viroloog Marc Van Ranst ziet de piek achter zich, zegt hij tegen de krant La Meuse.

Curve
Het aantal mensen dat door het virus in het ziekenhuis belandt, vlakt eveneens af en zal gaan dalen, zegt Van Gucht, de Belgische evenknie van RIVM-kopstuk Jaap van Dissel.

"Ofwel zitten we nu op de piek, ofwel volgt die over enkele dagen." De curve van de ziekenhuisopnames loopt doorgaans een week of wat achter op die van de besmettingen.

Het virus zal blijven rondgaan, denkt Van Gucht, maar hij ziet daar geen been in nu dat de zorg voorlopig niet lijkt te zullen overvragen. "We mogen optimistisch zijn, want we zien ook niet meteen een nieuwe variant van het virus die de fakkel van Omicron lijkt over te nemen."

Als het virus zo op de terugtocht blijft, kan België "midden februari mogelijk schakelen naar code oranje van de coronabarometer", verwacht van Gucht. Dan krijgen horeca, evenementen en nachtleven nog meer ruimte en kan er bijvoorbeeld ook weer worden gedanst.

© ANP 2022
belgië
virologie
marc van ranst
coronagold
omicron
virusmutatie
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?