Psycholoog: helft geweldsdelicten Marokko gepleegd door geesteszieken

marokko
7
1 feb '22
De helft van de in Marokko geregistreerde geweldsmisdrijven wordt gepleegd door geesteszieke patiënten.

Dat zegt psycholoog Ahmed El Hamdaoui in een interview met nieuwsdienst Barlamane.

De schrikbarende toename in het aantal geweldsmisdrijven door geesteszieken vraagt om ingrijpen van de staat en de komst van een preventief beleid tegen de groep die steeds vaker een bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid, vindt El Hamdaoui.

Het onderwerp is weer actueel sinds de moord op een Franse vrouw in Tiznit en de gewelddadige aanval op een Belgische toeriste in Agadir. Beide aanvallen werden uitgevoerd door dezelfde dader. De verdachte is volgens de politie in het verleden opgenomen geweest in een psychiatrische instelling.

De twee incidenten ontvingen wereldwijde media-aandacht. Omdat beide slachtoffers blanke toeristen zijn wordt door het Franse en Belgische parket rekening gehouden met een aanval met terroristisch oogmerk. Ook de Marokkaanse politie sluit een terreurdaad niet uit maar acht het waarschijnlijker dat de verdachte handelde vanuit psychose.

Volgens El Hamdaoui draagt de staat de verantwoordelijk om te zorgen voor veiligheid op straat en moeten de autoriteiten zorgen voor de opvang en medische behandeling van psychiatrische patiënten. De groep vormt een steeds grotere bedreiging op straat.

Hij verwees onder meer naar het incident in Safi waarbij een man omstanders met een mes neerstak, het incident in Casablanca waar een man zijn eigen vader en stiefmoeder doodde en het tragische incident nabij Chefchaouen waarbij een geesteszieke man een vier maanden oude baby onthoofde.

Behandelcentra
Marokko telt slechts zes zorginstellingen die gespecialiseerd zijn in de huisvesting en behandeling van geesteszieken. De zes instellingen kampen met een drastisch tekort aan bedden en medische apparatuur. Ook heeft de sector een alarmerend tekort aan personeel; de openbare zorgsector in Marokko telt in totaal 120 psychiaters.

Door het tekort dwalen momenteel duizenden geesteszieken door de steegjes en straten van Marokkaanse steden, zonder medisch toezicht vanuit de gespecialiseerde behandelcentra, zegt El Hamdaoui.

Naast zorg en behandeling is ook de revalidatie van psychiatrische patiënten van belang. "Geestesziekten zijn niet anders zijn dan andere ziekten", aldus El Hamdaoui.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
geweldsdelicten
geweldsmisdrijven
geestesziek
psychiatrie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?