Senegal wint Afrika Cup na strafschoppenserie tegen Egypte

0
6 feb '22
Senegal heeft voor het eerst in de historie de het Afrikaans kampioenschap voetbal gewonnen.

Na een finale zonder doelpunten in reguliere speeltijd en verlenging werd Egypte in een strafschoppenserie (4-2) verslagen.

Sadio Mané benutte de beslissende strafschop voor Senegal in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. De vleugelaanvaller van Liverpool mocht in de 5e minuut van de reguliere speeltijd ook al een penalty nemen maar stuitte toen op doelman Mohamed Abdel Monem.

De keeper van Egypte werd de grote held van de halve finale van Egypte tegen Kameroen. Ook in dat duel kwamen beide ploegen niet tot scoren. Maar Kameroen miste in de strafschoppenserie maar liefst driemaal.

Strafschoppenserie
Dit keer bleef een heldenrol voor de keeper van Egypte uit. Hij keerde in de strafschoppenserie alleen een penalty van Bouna Sarr van Bayern München. Namens Egypte misten Mohamed Abdel Monem en Mohanad Lasheen een strafschop. Aanvaller Mohamed Salah van Liverpool wilde graag de vijfde strafschop voor Egypte nemen maar dat was niet meer nodig. Mané werd na de finale verkozen tot beste speler van de Afrika Cup.

Egypte won de Afrika Cup al zeven keer en blijft recordhouder.