Vredesrapport: Marokko opgenomen in landenlijst met 'hoog niveau van positieve vrede'

marokko
3
9 feb '22
Marokko komt samen met Tunesië en enkele Arabische landen voor in de vredescategorie met een 'hoog niveau van positieve vrede'.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van het Positive Peace Report (PPR), opgesteld door het in Australië gevestigde Instituut voor Economie en Vrede (IEP).

De Australische denktank heeft deze week de 11e editie van haar PPR uitgebracht. Het rapport analyseert factoren die vrede opbouwen, voorspellen en ondersteunen in 163 landen van de wereld. Het rapport biedt een kader voor het begrijpen en aanpakken van complexe uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd en waarbij positieve vrede wordt gedefinieerd als structuren en instellingen die vreedzame samenlevingen creëren en ondersteunen.

Marokko kreeg dit jaar 3.177 punten toegewezen (lager is beter) en belandt daarmee op de 80ste plek. Ondanks dat Marokko dit jaar zeven plaatsen moest inleveren blijft het land opgenomen in de categorie van landen met een "hoog niveau van positieve vrede".

Wat betreft de 8 subindicatoren die deel uitmaken van de ranglijst (samengesteld op basis van de Global Peace Index [GPI] uit 2021) scoort Marokko 3,29 punten voor bestuur, 3,43 voor lage niveaus van corruptie, 3,63 punten voor het gezonde ondernemingsklimaat, 3,01 voor de eerlijke verdeling van middelen, 3,27 voor acceptatiegraad van de rechten van anderen, 2,26 punten voor vrije informatiestromen, 3,24 voor een hoog niveau van menselijk kapitaal en 3,11 voor goede relaties met buren.

Afrika en MENA-regio
Marokko staat op de 9e plaats in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA-regio), na Israël (34e in de wereld), de Verenigde Arabische Emiraten (37e), Koeweit (46e), Qatar (49e), Tunesië (54e), het Sultanaat van Oman (55e), Bahrein (72e) en Saoedi-Arabië (79e). Het ligt daarmee vóór op Jordanië (83e) en buurland Algerije (96e).

Marokko is 8e in Afrika, na Mauritius (43e), Botswana (48e), Tunesië (53e), Zuid-Afrika (58e), Ghana (64e), Namibië (69e) en Senegal (78e).

Over het geheel genomen wordt de top van de ranglijst aangevoerd door Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zwitserland. Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Jemen, Zuid-Soedan en Somalië staan onderaan de lijst.

Het IEP benadrukt dat de algemene score van de PPR sinds 2009 slechts met 2,4 procent is verbeterd. 126 landen zagen een verbetering, 36 landen verslechteden.

Opgemerkt moet worden dat Marokko op de 79e plaats staat van de 163 landen in de GPI van 2021, tevens opgesteld door het IEP. De denktank had vorig jaar gewezen op het feit dat de MENA-regio voor het zesde achtereenvolgende jaar "de minst vreedzame regio ter wereld" blijft als gevolg van aanhoudende regionale conflicten.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
vredesrapport
tunesie
ppr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?