Amerikaanse primeur: wapenfabrikant aansprakelijk voor bloedbad

buitenland
1
15 feb '22
Voor de eerste keer is een wapenfabrikant aansprakelijk gesteld voor een massale schietpartij in de Verenigde Staten, melden Amerikaanse media.

De Amerikaanse firma Remington Arms ging akkoord met de afwikkeling van de claims van de families van vijf volwassenen en vier kinderen die omkwamen bij het bloedbad op de Sandy Hook-basisschool in Newtown (Connecticut).

Het gaat om in totaal 73 miljoen dollar (bijna 65 miljoen euro), maakten de advocaten van de nabestaanden bekend. De schikking komt bijna acht jaar nadat de families de fabrikant van het Bushmaster XM15-E2S halfautomatische geweer hadden aangeklaagd, aldus het Amerikaanse ABC News.

De families voerden onder meer aan dat Remington nalatig was geweest door aan burgers een aanvalsgeweer toe te vertrouwen dat alleen geschikt is voor gebruik door militairen en wetshandhavers.

Bij het drama op vrijdag 14 december 2012 schoot de 20-jarige Adam Lanza 26 personen dood, onder wie twintig kinderen, en daarna zichzelf.

Daarvoor had hij zijn moeder om het leven gebracht. Het geldt als een van de dodelijkste schietpartijen op een Amerikaanse school.

© ANP 2022
verenigde staten
wapenfabrikant
connecticut
sandy hook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?