Brahim Ghali ook aanwezig op EU-AU-top in Brussel

marokko
19
15 feb '22
De leiders van de Europese Unie (EU) en de Afrikaanse Unie (AU) komen op 17 en 18 februari 2022 bijeen in Brussel voor de 6e EU-AU-top.

De leiders zullen bespreken hoe beide continenten meer welvaart kunnen opbouwen. Doel is een ambitieus investeringspakket Afrika-Europa te lanceren, met aandacht voor mondiale uitdagingen zoals klimaat­verandering en de huidige gezondheidcrisis.

Maar nog voordat de Top van start is gegaan heerst er al ophef over de vermeende aanwezigheid van Polisario-voorman Brahim Ghali, uitgenodigd door de AU.

De EU en met name gastland België vrezen voor politieke, diplomatieke en vooral protocollaire problemen met Marokko als gevolg van de aanwezigheid van de top-separatist.

Europarlementariër Tomas Zdechovsky vestigt de aandacht op de opmerkelijke diplomatieke drift en vraagt ​​zich af hoe de EU de Polisairo-voorman kunnen verwelkomen terwijl deze wordt beschuldigd van het kapen van EU-fondsen en nota bene wordt vervolgd in EU-lidstaat Spanje.

Ook het Duitse parlementslid Maximilian Krah vind het een "ongekende diplomatieke blunder" dat de EU Polisario uitnodigt. "Het is een terroristische organisatie", schreef hij op zijn Twitter-account.

De Europarlementariër voegde eraan toe dat het tijd wordt dat de EU erkent dat "de Westelijke Sahara bij Marokko hoort".

Bovendien roept de deelname van de Algerijnse president, Abdelmadjid Tebboune, ook veel vragen op. Tot op heden bestaat er geen visumvrijstellingsovereenkomst voor diplomaten tussen Algerije en België.

© MAROKKO.NL 2022
belgie
marokko
algerije
brussel
europese unie
afrikaanse unie
brahim ghali
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?