Onderzoeker ziet met Omicron geen doodgeboortes door corona meer

algemeen
4
21 feb '22
Dat de Omicronvariant van het coronavirus de deltavariant heeft verdrongen, lijkt ook goed nieuws voor zwangere vrouwen.

Waar een infectie met de deltavariant nog leidde tot een hoger risico op een doodgeboren kindje, heeft gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC daarover de laatste tijd geen meldingen meer binnengekregen, vertelt hij desgevraagd.

"We blijven het bijhouden, maar het lijkt erop dat Omicron ook voor zwangere vrouwen milder is. We horen nu bijna niks, ook niet over ic-opnames of spoedkeizersnedes.". De Rotterdamse specialist waarschuwde in november vorig jaar nog dat een coronabesmetting ernstige schade aan de placenta kan veroorzaken.

Schoenmakers en zijn mede-onderzoekers stelden van zeker dertien baby's die in de buik van de moeder waren overleden vast dat hun dood indirect kwam door corona. De moeders hadden de soms agressieve deltavariant van het virus opgelopen. Zelf waren ze niet heel ziek, maar door de infectie ging hun placenta kapot, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het ongeboren kind in de knel kwam.

Internationaal onderzoek dat onlangs is gepubliceerd, bevestigt dat corona onder meer kan leiden tot afsterving van cellen in de placenta. De onderzoekers uit twaalf landen registreerden in totaal 68 sterfgevallen van baby's waarbij de placenta door corona was aangetast.

Ook de onderzoekers uit Rotterdam leverden hun gegevens aan voor deze studie, die is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Pathology & Laboratory Medicine. De gegevens komen uit de periode voordat Omicron dominant werd. "Ons onderzoek werd eerst een beetje afgedaan als regionaal, maar nu is heel duidelijk dat dit geen toevallige bevinding was", zegt Schoenmakers.

© ANP 2022
doodgeboortes
coronavirus
omicron
virusmutatie
ziektebeeld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?