Gijzeling in Apple Store Leidseplein, veel politie op de been

algemeen
7
22 feb '22
In de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam is iemand binnen met een vuurwapen, meldt de politie.

Op beelden is te zien dat een man wordt vastgehouden en onder schot gehouden wordt door een andere man. De melding van de overval werd rond 17.40 uur gedaan

De politie is massaal aanwezig en de nabije omgeving is afgezet. Omwonenden, ondernemers en werknemers in de buurt van het incident worden opgeroepen om niet naar buiten te komen en binnen te blijven. De politie meldt dat er specialistische eenheden ter plaatse zijn om de situatie "onder controle te krijgen". Ook hangt er een politiehelikopter boven het gebied.

De inzet van hulpdiensten rondom het incident wordt dinsdagavond steeds groter, voertuigen rijden af en aan, met zwaailichten en sirenes. Uit voorzorg is ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingezet, zegt een woordvoerder van de politie.

Hoeveel mensen er nog in de winkel zijn, kan desgevraagd niet worden gemeld. De politie laat weten "terughoudend te zijn met informatie" om zo "de inzet daar niet te verstoren".

Het Parool meldt dat enkele medewerkers en klanten van de winkel zich hebben verschanst in een afgesloten ruimte boven de winkel, maar de politie kan dat desgevraagd niet bevestigen.

Sociale netwerken
Op sociale netwerken worden beelden gedeeld van een man met een vuurwapen die een andere man vasthoudt en onder schot houdt. Wat betreft de beelden die op sociale media te zien zijn zegt de politie die ook te hebben bekeken. Deze worden veiliggesteld en "meegenomen in het onderzoek", aldus de politie.

Meerdere mensen meldden eerder op de avond aan AT5 schoten te hebben gehoord in het pand. "ik moest rennen voor mijn 'leven'", zegt een van hen. Een medewerker van de winkel zou volgens de stadszender hebben geroepen dat er een overval gaande was.

"Ik stond op het zebrapad tegenover de applestore. Daar liep een medewerker in paniek naar buiten met portofoon 'OVERVAL!' roepend. Op dat moment viel kwartje nog niet en wilde ik zebrapad oversteken tegenover de ingang van de Applestore. En op dat moment hoorde ik pistoolschoten binnen."

In verband met de politieactie zijn de afritten bij S106 in het westen van de stad afgesloten, meldt Rijkswaterstaat.

© ANP/AT5 2022
apple retail store
at5
pers
vuurwapen
politie
leidseplein
amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?