Polisario kost Algerije jaarlijks meer dan $ 1 miljard

buitenland
7
22 feb '22
Algerije is jaarlijks meer dan $1 miljard kwijt om de activiteiten van het Polisario-Front te financieren.

Dat meldt nieuwsdienst Algérie Part aan de hand van militaire bronnen.

Bijna de helft van dit duizelingwekkende bedrag gaat naar de defensiebegroting van de fictieve republiek. Het budget van het 'defensieministerie' van het SADR bedraagt jaarlijks gemiddeld $ 497 miljoen.

Het grootste deel van het militaire budget van het Front wordt ondersteund door het Algerijnse leger dat brandstof, uitrusting, bewapening en training levert aan ongeveer 10.000 mannen die samen het totale 'leger' van de separatisten vormen.

Volgens interne documenten van de 'Sahrawi-regering', ingezien door Algérie Part, bedroegen de uitgaven van de separatisten in 2021 meer dan $ 1,3 miljard dollar. De diplomatie lobbyactiviteiten van het Front hebben jaarlijks een prijskaartje van ruim $ 250 miljoen.

Op het gebied van gezondheidszorg, dat in 2021 bijna $ 3 miljoen van het Polisario-budget verbruikte, worden 30 apotheken en klinieken, een hoofdziekenhuis in Rabouni en 5 regionale ziekenhuizen geteld. De zorginstellingen worden voor 60 procent ondersteund door de Algerijnse regering.

Het Saharaanse presidentschap verbruikt zo'n $ 8,5 miljoen en de jaarlijkse rekening voor nutsbedrijven (water, elektriciteit en gas) bedraagt meer dan $ 53 miljoen.

In het jaarlijkse budget zijn de kosten voor het gebruik van presidentiële diensten zoals het vliegtuig en de voertuigen van president Abdelmadjid Tebboune niet meegenomen.

© MAROKKO.NL 2022
algerije
polisario
schatkist
staatsbegroting
sadr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?