Spaanse premier Sánchez onder vuur na ontmoeting met Brahim Ghali op EU-Afrikatop

marokko
0
25 feb '22
De Spaanse premier Pedro Sánchez ligt in eigen land onder vuur vanwege zijn ontmoeting met Polisario-voorman Brahim Ghali op de EU-Afrikatop in Brussel.

Spaanse politici en media staan ​​sceptisch tegenover de ontmoeting tussen Sánchez en Ghali tijdens de EU-Afrikatop in Brussel eerder deze maand.

Sánchez wordt er van beschuldigt zijn prioriteiten niet op een rijtje te hebben en onnodig risico's te nemen de betrekkingen met Rabat verder te doen verslechteren. Leden van de Spaanse Volkspartij (PP) zien de ontmoeting met de omstreden separatistenleiders als een onnodige provocatieve zet die de verzoening met Marokko verder kan doen vertragen.

De ontmoeting met Ghali wordt door de Spaanse pers omschreven als een "overhaast initiatief" dat alleen maar bijdraagt ​​aan het verergeren van de crisis tussen Spanje en Marokko. De Sanchez-Ghali bijeenkomst is volgens de Spaanse pers het bewijs dat de acties van Madrid haaks staan op de verklaringen die ze afleggen.

Ghali
De separatistenleider was in april 2021 in Spanje om behandeld te worden tegen het coronavirus. Zijn aanwezigheid in het Zuid-Europese land zorgde wekenlang voor politieke onrust tussen Rabat en Madrid. Marokko was verontwaardigd over het besluit van Spanje om de leider van de militante separatisten te ontvangen. De Spaanse verwelkoming van Ghali was het begin van de diplomatieke crisis die al sinds april 2021 speelt.

De aanwezigheid van Ghali op de EU-AU-Top zorgde afgelopen week voor ophef waarop de EU liet weten de zelfbenoemde staat Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) nog steeds niet te erkennen. Ghali werd uitgenodigde door de AU, die het event samen met de EU organiseerde.

© MAROKKO.NL 2022
spanje
pedro sanchez
marokko
algerije
polisario
brahim ghali
brussel
europese unie
afrika
top
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?