Grieken en Turken gaan banden aantrekken na bezoek Mitsotakis

buitenland
4
13 mrt '22
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zijn zondag in besprekingen overeengekomen de onderlinge banden te verbeteren.

De voorgenomen verzoening gebeurt ondanks de langdurige meningsverschillen tussen de twee NAVO-leden, zei het Turkse voorzitterschap in een verklaring.

De twee landen hebben een gespannen relatie door hun bloedige geschiedenis, voortdurende grensconflicten en de status van Cyprus.

Mitsotakis was door Erdogan uitgenodigd om naar Turkije te komen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Erdogan probeert te bemiddelen in het conflict tussen Kiev en Moskou. Turkije deelt een zeegrens met zowel Rusland als Oekraïne in de Zwarte Zee en heeft goede betrekkingen met beide landen.

Griekenland en Turkije spelen een sleutelrol in de veranderende veiligheidssituatie in Europa na de Russische invasie van Oekraïne, aldus Ankara, en hun versterkte samenwerking zou voordelen hebben voor de regio.

Bovendien leven in Oekraïne kleine minderheden van etnische Grieken en etnische Turken. De meeste Grieken, naar schatting 75.000 mensen, wonen in het oorlogsgebied van de provincie Donetsk, vooral in de belegerde havenstad Marioepol.

© ANP 2022
cyprus
turkije
rusland
oekraïne
zwarte zee
griekenland
recep tayyip erdoğan
kyriakos mitsotakis
navo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?