EU gaat komende 5 jaar 8,4 miljard euro voor Marokko mobiliseren

marokko
0
12 mrt '22
Buitenlandminister Nasser Bourita en Eurocommissaris Olivér Várhelyi (Nabuurschap en Uitbreiding) spraken donderdag in Rabat over de samenwerking tussen de Europese Unie (EU) en Marokko.

De twee bewindslieden bespraken diverse onderwerpen om meer welvaart, stabiliteit en regionale veiligheid te creëren.

"We weten dat we in Marokko partners hebben met wie kunnen samenwerken op het gebied van ontwikkeling, veiligheid, de strijd tegen terreur alsook alle grote mondiale problemen", zei Várhelyi. Hij verwees naar de toezegging van 1,6 miljard euro die de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tijdens haar recente bezoek aan Rabat heeft aangekondigd.

"Het is een substantieel bedrag maar we werken tegelijkertijd samen met internationale financiële partners en de Marokkaanse privésector om ongeveer 8,4 miljard euro aan investeringen voor Marokko te mobiliseren. Dit zal in de komende vijf jaar gebeuren", zei Várhelyi.

De investeringen zullen betrekking hebben op de sectoren duurzame landbouw, energietransitie, digitale transitie en de toegankelijkheid van drinkwater. In deze laatste sector is de EU al bezig met Marokko, maar "we zijn klaar om deze operatie uit te breiden met externe partners zoals bijvoorbeeld Israël.".

De twee topambtenaren spraken ook over de gezamenlijke strijd tegen illegale immigratie. Volgens Várhelyi "het tweede belangrijke" aspect van de EU-Marokko samenwerking, na de economische betrekkingen. "We zijn erg dankbaar voor het harde en volhardende werk van Marokko en dat moet worden voortgezet. En we zijn bereid om van onze kant bij te dragen om dit werk te vergemakkelijken omdat we ervan overtuigd zijn dat illegale immigratie een bron van instabiliteit en kwetsbaarheid voor de regio is. We hebben afgesproken om onze samenwerking op het gebied van migrantensmokkel, grensbescherming en terugkeer te intensiveren", zei de Eurocommissaris. De EU wil de samenwerking uitbreiden en komt daarom met meer geld over de brug.
Sahara
Várhelyi heeft namens de EU opnieuw steun betuigd aan de inspanningen van VN-topman Antonio Guterres en roept op tot voortzetting van het politieke proces om tot een "rechtvaardige, realistische, pragmatische, duurzame en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing te komen in overeenstemming met de resolutie van de Verenigde Naties.", zei hij.

"We nemen positief nota van de geloofwaardige en serieuze inspanningen van Marokko in deze richting en moedigen alle partijen aan om deze inzet voort te zetten", vervolgt hij.

Ook het conflict tussen Rusland en Oekraïne werd besproken. De Eurocommissaris hekelt de wijze waarop Rusland momenteel de internationale betrekkingen voert. "Onze toewijding aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne is daarom onwrikbaar. We zouden graag een vreedzame en diplomatieke oplossing voor dit conflict vinden.", aldus Várhelyi.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
europese unie
samenwerking
migratie
oliver varhelyi
nasser bourita
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?