Iran laat twee Britten vrij tijdens regeling schuldenkwestie

buitenland
0
16 mrt '22
Twee in Iran gevangengezette Britten van Iraanse komaf zijn na jaren vrijgelaten en hebben de Islamitische Republiek verlaten.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anousheh Ashouri zijn volgens meerdere bronnen eindelijk vrij als gevolg van Iraans-Britse onderhandelingen over de terugbetaling door Londen van in Iran aangegane schulden ter waarde van 475 miljoen euro.

Zaghari-Ratcliffe werd in 2016 gearresteerd op het vliegveld van Teheran en tot tien jaar cel veroordeeld wegens pogingen de Iraanse regering omver te werpen. Ashouri kreeg in 2019 tien jaar cel wegens spionage voor Israël en illegale financiële praktijken.
Londen heeft woensdag enkel laten weten dat er over de teruggave van het geld aan Iran wordt gepraat en dat het voor de Britse regering een prioriteit is. Daarvoor is een onderhandelingsteam in Teheran.

Iraanse staatsmedia meldden woensdag dat al het geld vóór de vrijlating van Zaghari-Ratcliffe en Ashouri aan Iran is overgemaakt. Iran zou eerder hebben laten weten dat de twee pas zouden worden vrijgelaten, nadat het geld volledig was betaald.

© ANP 2022
verenigd koninkrijk
iran
teheran
londen
israël
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?