Amnesty: Rabat gebruikt Pegasus-spyware om separatiste Haidar te bespioneren

marokko
5
16 mrt '22
Amnesty International beschuldigt de Marokkaanse autoriteiten er van spionagesoftware Pegasus te gebruiken om separatiste Aminatou Haidar te bespioneren.

In een rapport zegt de mensenrechtenorganisatie te hebben ontdekt dat activiste Haidar de afgelopen maanden is bespioneerd met behulp van het Pegasus-programma van de Israëlische softwaremaker NSO-groep.

Uit de analyse van het Security Laboratory van Amnesty zou zijn gebleken dat twee telefoons van Haidar onlangs besmet raakten met de spyware. De nieuwe aantijgingen van Amnesty komen slechts enkele maanden na de internationale ophef over de omstreden Israëlische spionagesoftware.

"Deze laatste onthulling maakt duidelijk dat het mensenrechtenbeleid van NSO Group niet echt zinvol is", zegt Dana Ingleton, adjunct-directeur van het technologieprogramma bij Amnesty International, en roept op om de NSO-groep verantwoordelijk te houden.

De mensenrechtenorganisatie had in 2019 soortgelijke beschuldigingen tegen Marokko geuit. Marokko ontkent het gebruik van de Israëlische software en benadrukte nooit spionagesoftware te hebben gebruikt.

Ook kon Amnesty geen bewijs aanleveren voor de beschuldigingen.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
rabat
pegasus
nso
israel
spyware
dana ingleton
aminatou haidar
polisario
separatisme
sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?