Frankrijk herhaalt steun voor autonomieplan Marokko

marokko
19
21 mrt '22
Frankrijk herhaalde maandag zijn steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Westelijke Sahara.

Een woordvoerder van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef het Sahara-initiatief als een "serieuze en geloofwaardige basis" om het geschil over de Sahara te helpen oplossen.

Parijs benadrukte te staan voor een "rechtvaardige, duurzame en wederzijds aanvaardbare oplossing" om een ​​einde te maken aan het decennialange conflict. Ook sprak de regering de bereidheid uit om het door de VN geleide politieke proces te blijven steunen. "Het is door middel van dialoog dat gemeenschappelijke uitdagingen kunnen worden overwonnen".

De verklaring uit Parijs volgt op het nieuwe standpunt van Madrid ten gunste van de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara. De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft vrijdag officieel aangekondigd dat zijn land steun geeft aan het Sahara-plan van Marokko.

Sanchez beschreef het Marokkaanse autonomie-initiatief als "de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor het oplossen van het geschil.". Madrid sprak ook de vastberadenheid uit om met Marokko te blijven samenwerken om de onderlinge economische en diplomatieke betrekkingen te intensiveren.

De aankondiging van Madrid wordt gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje. Rabat juichte de nieuwe positie van Madrid toe en zei dat deze een "duidelijke en ambitieuze routekaart" biedt om de betrekkingen te bevorderen.

© MAROKKO.NL 2022
frankrijk
parijs
marokko
sahara
autonomieplan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?