Rutte wil verder met een pragmatische relatie met Erdogan

algemeen
0
22 mrt '22
De relatie met Turkije moet vooral pragmatisch worden bekeken.

Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag duidelijk na een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

"Het blijft altijd een bijzondere relatie", aldus de premier, die voor het eerst in jaren weer in Ankara was. De politieke banden tussen Nederland en Turkije waren de afgelopen jaren niet goed. "Maar je kunt niet blijven stikken in je eigen gelijk", zei Rutte na het overleg tegen media. "Je moet ook proberen de relatie weer op gang te brengen, zonder dat daarmee dingen vergeven en vergeten zijn."

Volgens Rutte is Turkije een "enorm" belangrijke partner binnen de NAVO. Het land is van groot belang voor de verdediging van de zuidoostelijke flank van het NAVO-gebied. Bovendien zijn de handelsbanden van Nederland met Turkije heel sterk. Hij wees erop dat meer dan 3000 Nederlandse bedrijven in Turkije actief zijn.

Oorlog in Oekraïne
Hoofdthema van het overleg was de oorlog in Oekraïne. De Turkse regering probeert daarin te bemiddelen. Erdogan is een van de weinige leiders die zowel goede banden heeft met de Oekraïense president Volodimir Zelenski als met de Russische president Vladimir Poetin.

Rutte probeert te helpen bij die bemiddelingspoging. "Ik wil daar meer van snappen en ik wil kijken hoe wij daarbij kunnen helpen", zei hij maandag. Rutte had het bezoek afgestemd met Zelenski. Rutte zei verder heel blij te zijn met de bemiddelende rol die de Turkse regering speelt. "Turkije neemt zijn verantwoordelijkheid.".

Incidenten
Turkije heeft niet alle sancties van de EU en de VS overgenomen. Rutte had het graag anders gezien, maar heeft er ook begrip voor. Hij wees er wel op dat Erdogan de Russische invasie heeft veroordeeld. Het is volgens Rutte belangrijk dat Turkije nu de ruimte krijgt om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne.

In het afgelopen decennium leken Nederland en Turkije van het ene incident in het andere te rollen. Elke keer werden de banden weer aangehaald. De mensenrechtensituatie in Turkije verslechterde intussen steeds verder. Naar verluidt werden opposanten opgesloten en de media de mond gesnoerd.

Handelsbelangen
De handelsbelangen zijn groot. Nederland is een van de grootste investeerders in Turkije. Rutte en Erdogan willen die economische banden verder aanhalen. De Turkse economie heeft het momenteel zwaar. Ze spraken onder meer af om te kijken hoe de gesprekken over een douane-unie weer op gang kunnen komen.

Erdogan is bezig de banden aan te halen met landen waarmee hij de afgelopen jaren overhoop lag. Met Israël worden de banden ontdooid en ook met buurland Armenië was er een constructieve bijeenkomst. Ook de verhouding met de Griekenland is verbeterd.

© ANP 2022
turkije
oekraïne
volodymyr zelensky
rusland
vladimir poetin
europese unie
verenigde staten
israël
armenië
griekenland
recep tayyip erdoğan
mark rutte
navo
ankara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?