Blinken: VS niet uit op ander regime in Moskou

buitenland
0
27 mrt '22
De Verenigde Staten zijn er niet op uit om een ander regime aan de macht te krijgen in Moskou.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag gezegd tijdens een persconferentie met zijn Israëlische collega Jair Lapid.

Het beleid is er meer op gericht ervoor te zorgen dat de Russische president Vladimir Poetin "niet de macht krijgt oorlog te voeren tegen Oekraïne of een ander land". Blinkens baas Joe Biden stelde de alleenheerschappij van Poetin in het Kremlin en zijn oorlogsdaden zaterdag openlijk ter discussie in een toespraak in Polen.

"In hemelsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven". Het Witte Huis probeerde later duidelijk te maken dat Biden geen oproep deed Poetin ten val te brengen, maar alleen wilde zeggen dat de Russische leider geen macht zou moeten krijgen over zijn buurlanden.

Blinken herhaalde dat nog eens in Jeruzalem. "We hebben geen strategie voor een machtswisseling in Rusland of ergens anders".

De Amerikaanse buitenlandminister had daarna een onderhoud met premier Naftali Bennett. Hij omschreef de inspanningen van Israël te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland om een eind te maken aan het conflict als "belangrijk" en "direct gecoördineerd" met Washington.

© ANP 2022
jeruzalem
rusland
moskou
joe biden
vladimir poetin
verenigde staten
polen
oekraïne
antony blinken
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?