Israëlisch-Arabische alliantie 'schrikt Iran af'

marokko
3
28 mrt '22
De nauwere banden van Israël met Arabische landen schrikt Iran af

Dat zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid na een bijeenkomst in Israël met zijn Marokkaanse collega Nasser Bourita en andere ambtgenoten Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Met uitzondering van Egypte hebben al die landen hun relatie met Israël in 2020 genormaliseerd. Egypte erkende Israël in 1979. Israël noemt de zeldzame ontmoeting, die ook werd bijgewoond door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken "historisch".

"Wat we hier doen is geschiedenis schrijven, we bouwen aan een nieuwe regionale architectuur gebaseerd op vooruitgang, technologie, religieuze verdraagzaamheid, veiligheid en inlichtingensamenwerking", aldus Lapid.

Volgens hem zorgt de samenwerking voor "intimidatie en afschrikking van onze gezamenlijke vijanden, eerst en vooral Iran en zijn bondgenoten".

Blinken merkte op dat de zogenoemd Abraham-akkoorden waardoor Arabische staten banden met Israël aangingen "geen vervanging" zijn voor voortgang bij pogingen het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen.

© ANP 2022
yair lapid
egypte
marokko
nasser bourita
bahrein
emiraten
iran
vae
verenigde staten
antony blinken
israël
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?