Bourita belt met Oekrainse collega na terugroeping ambassadeur naar Kiev

marokko
0
1 apr 12:45
Minister Nasser Bourita (Buitenlandse Zaken) heeft vrijdag telefonisch overleg gevoerd met zijn Oekraïense collega Dmytro Kuleba.

De twee diplomaten bespraken voedselzekerheid, handel en internationale samenwerking, meldt Kuleba op Twitter.

Het gesprek komt nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vorige week zijn ambassadeur in Rabat, Oksana Vasylieva, terugriep voor overleg. Hij zou ontevreden zijn over haar functioneren. Ook zou ze hebben nagelaten op te komen voor de "belangen van hun land". 

"Er zijn mensen die met iedereen samenwerken om de staat te verdedigen, en er zijn mensen die tijd verspillen en alleen werken om op hun post te blijven", zei Zelensky. Naast Vasylieva werd ook de ambassadeur in Georgië teruggeroepen.

De terugroeping van Vasylieva verandert echter niets aan de betrekkingen tussen Marokko en Oekraïne. Volgens Kuleba onderhouden de twee landen "vriendschappelijke bilaterale betrekkingen" en hopen ze deze "op alle gebieden verder te versterken", ook op het gebied van voedselzekerheid, handel en samenwerking in het kader van internationale organisaties.

Bourita belde in maart voor het laatst met Kuleba. Er werd gesproken over de evacuatie van Marokkaanse studenten uit het conflictgebied. Er werd niet gesproken over het standpunt van Marokko. Marokko stelt zich neutraal op in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Marokko was afwezig bij beide stemmingen over een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) over de situatie tussen Oekraïne en Rusland. Tijdens het recente bezoek van de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken zei Bourita vorige week "liever niet te willen worden meegenomen in het standpunt van de Amerikanen.

De verklaring van Bourita kwam nadat Blinken zich vanuit Rabat kritisch had uitgelaten over Rusland.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
rabat
oekraine
kiev
ambassadeur
nasser bourita
dmytro kuleba
oksana vasylieva
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?