Turkse rechtbank draagt Khashoggi-proces over aan Saoedi-Arabië

buitenland
0
7 apr '22
Een Turkse rechtbank heeft besloten de moordzaak rondom de Saoedische journalist Jamal Khashoggi te staken en over te dragen aan de autoriteiten in Saoedi-Arabië.

De aanklager had daar eerder een verzoek toe ingediend. Het verzoek was ingediend omdat de zaak volgens de aanklager zich "voortsleepte" en kwam op een moment waarop Turkije de banden met Saoedi-Arabië probeert aan te halen. In Istanbul stonden 26 Saoedische verdachten bij verstek terecht voor de moord op Khashoggi.

Het 59-jarige slachtoffer ging in oktober 2018 de Saoedische consulaat in Istanbul binnen om papieren voor zijn aanstaande huwelijk te regelen. Hij werd daarna niet meer gezien.

Het lichaam van Khashoggi, die voor onder meer de Amerikaanse krant The Washington Post schreef, is tot op de dag van vandaag niet gevonden.

Mensenrechtenorganisaties waren al voor het besluit van de rechtbank kritisch. Volgens Amnesty International stuurt Turkije de zaak bewust terug "naar degenen die verantwoordelijk zijn". De secretaris-generaal van de organisatie, Agnès Callamard, deed in 2019 als VN-rapporteur onderzoek naar de moord.

Zij zei toen dat er "geloofwaardig bewijs" is voor de betrokkenheid van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud. Hij is sinds 2017 als de machtigste man in Saoedi-Arabië.

© ANP 2022
turkije
agnès callamard
mohammad bin salman al-saoed
saoedi-arabië
jamal khashoggi
istanbul
amnesty international
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?