Marokko telt dagelijks 15 doden door luchtvervuiling

marokko
1
9 apr '22
Jaarlijks sterven in Marokko 5.000 mensen als gevolg van luchtvervuiling die grotendeels wordt toegeschreven aan het gebruik van fossiele brandstoffen.

Dat melden mensenrechtenverenigingen in Marokko ter gelegenheid van Wereldgezondheidsdag.

De organisaties benadrukken de rampzalige gevolgen van de afhankelijkheid van Marokko van fossiele brandstoffen die het lucht- en waterklimaat vervuilen en de oorzaak zijn van hoge ziekte- en sterftecijfers. Bovendien bedragen de kosten jaarlijks 11 miljard DH (€ 1 miljard).

Het rapport wijst op het gebruik van steenkool als de belangrijkste bron van elektriciteitsproductie. Steenkool is een van de meest vervuilende fossiele energiebronnen. Bij verbranding komen giftige verontreinigende stoffen vrij die chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes, chronische obstructieve longziekte en longkanker veroorzaken.

De NGO die opkomt voor de verdediging van het recht op gezondheid en het recht op leven protesteert tegen de ongelijkheden die worden veroorzaakt door de gevolgen van luchtvervuiling. Alhoewel de impact van milieurisico's een collectief probleem vormt, verschillen de gevolgen naargelang de sociale laag.

Bijna overal ter wereld hebben mensen te maken met vervuilde lucht, maar de problemen zijn het grootst in armere landen, blijkt ook uit een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus: "Hoge prijzen voor fossiele brandstoffen, energiezekerheid en de urgentie om de dubbele gezondheidsuitdagingen van luchtvervuiling en klimaatverandering aan te pakken, onderstrepen de dringende noodzaak om sneller te evolueren naar een wereld die veel minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen.".

Volgens de WHO zijn de bevindingen alarmerend en benadrukken die het belang van het snel terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. 

© MAROKKO.NL 2022
marokko
luchtvervuiling
brandstof
uitlaatgassen
stikstof
ademhaling
doden
who
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?