Spaanse minister Albares stoort zich aan uitspraken Tebboune en reageert kortaf

marokko
1
25 apr '22
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Albares is duidelijk geïrriteerd door de recente uitspraken van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune.

Tijdens een interview op de Algerijnse staatstelevisie zaterdag noemde Tebboune het nieuwe Sahara-standpunt van Madrid "moreel verwerpelijk" en "historisch onaanvaardbaar".

Tebboune benadrukte dat Algerije zich niet zal mengen in binnenlandse aangelegenheden van Spanje maar riep desondanks Madrid op het internationaal recht toe te passen zodat de betrekkingen tussen de twee regeringen weer kunnen worden genormaliseerd.

Als reactie zei de Spaanse minister vandaag dat de Spaanse regering een "soeverein besluit" heeft genomen en daar verder niets meer aan wenst toe te voegen. "Ik ga geen steriele controverses aanwakkeren", zei Albares maandag tijdens een interview op radio Onda Cero.

Sahara
Vorige maand zette de Spaanse premier Pedro Sanchez een grote stap richting een oplossing van het conflict in de Marokkaanse woestijn door een autonoom plan van Marokko over de Sahara te steunen. Een opmerkelijke draai omdat Spanje zich daarvoor altijd heeft verzet tegen Marokkaanse zeggenschap over de Sahara, een voormalige Spaanse kolonie.

De nieuwe positie van Madrid betekende het einde van de diplomatieke crisis met Rabat maar veroorzaakte politieke onrust met Algiers, de belangrijkste aanhanger van de Sahrawi-separatisten van het Polisario-Front.

Algerije riep eind vorige maand zijn ambassadeur in Spanje terug en liet blijken alle overeenkomsten met Spanje te zullen opschorten als Madrid het Sahara-standpunt niet heroverweegt.

Ook gebruikt Algiers de Spaanse afhankelijkheid van Algerijns gas om de druk op Madrid op te voeren. Zo moest Spanje onlangs instemmen met hogere gasprijzen nadat Algerije eerder dreigde om alle overeenkomsten met het Zuid-Europese land te heroverwegen.

© MAROKKO.NL 2022
spanje
madrid
algerije
algiers
abdelmadjid tebboune
pedro sanchez
sahara
marokko
jose manuel albares
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?