Minister Albares: gas en olieboringen vinden plaats in Marokkaanse wateren

marokko
6
26 apr '22
De exploratiewerkzaamheden naar koolwaterstoffen in Tarfaya vinden plaats in Marokkaanse wateren.

Dat zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Albares, als reactie op inwoners van de Canarische Eilanden die zich zorgen maken over de boringen in de Atlantische oceaan.

Marokko heeft in november vorig jaar een exploratievergunning verleend aan een Italiaans-Qatarees bedrijf om naar olie te zoeken voor de kust van Tarfaya. De exploratievergunning heeft betrekking op een gebied dat zich uitstrekt over ruim 23.900 vierkante kilometer en omvat geologische en geofysische onderzoeken.

"Madrid zal er voor zorgen dat de werkzaamheden geen gevolgen hebben op het milieu op de Canarische Eilanden", zei Albares in een poging de bewoners van de archipels gerust te stellen. Albares verzekerde dat hij het onderwerp heeft besproken met zijn Italiaanse ambtgenoot, Luigi di Maio. De Italiaanse onderneming ENI neemt deel aan de exploratieoperaties voor de kust van Marokko. Ook verdedigde hij de noodzaak om in gesprek te blijven met zowel de Italiaanse als de Marokkaanse autoriteiten.

De boringen vinden plaats terwijl de bezorgdheid op de Canarische Eilanden toeneemt. Tarfaya bevindt zich tegenover het eiland Fuerteventura en volgens het Spaanse dagblad El Espanol maken lokale autoriteiten zich zorgen over een eventuele vondst van olie of gas. Een ongeval kan catastrofale gevolgen hebben voor het milieu op het uitgestrekte gebied.

Olie- en gasexploratievergunningen die Marokko vorig jaar verschafte aan het Israëlische bedrijf Ratio Petroleum Partnership leidde eerder ook al tot bezorgdheid onder bewoners van de archipels.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
canarische eilanden
tarfaya
jose manuel albares
spanje
olie-exploratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?